27/09/2011

Blanka Matragi

Když jsem byla malá holčička, která si potají zkoušela maminčiny šaty a do sešitů čmrkala první "návrhy", nic mi neříkala jména jako Chanel, Dior či Valentino. Ne, mojí ikonou byla Blanka Matragi. Každou zmínku o ní v televizi jsem si poctivě nahrávala a pak prohlížela několikrát dokola a byla jsem okouzlena jejími pohádkovými modely. Když jsme před 2 lety měli do školy připravit prezentaci o úspěšném managerovi, neváhala jsem ani chvilku. U té příležitosti jsem si přečetla její první knihu a byla jsem nadšená. Na 260 stranách popisuje nejen své dětství, mládí a cestu k vysněnému povolání, ale i nejrůznější (a někdy ne zrovna příjemné) příhody ze svého života v Libanonu, kde žije se svým manželem. 
Už od založení tohoto blogu jsem plánovala o ní napsat článek a konečně k tomu mám i konkrétní důvod - když jsem zjistila, že bude mít v Brně autogramiádu u příležitosti vydání její druhé knihy, ani se mi tomu nechtělo věřit.
When I was a little girl and secretely tried on my mum´s dresses, I´ve never heard of names like Chanel, Dior or Valentino. No, my icon always was Blanka Matragi (a czech haute couture designer). I was fascinated by her dreamy fairy-like gowns, always very colourful. Two years ago at school we were assigned to prepare a presentation about a successful manager. My choice was clear. On that occasion I read her first book and I was again very impressed, this time non only by her work but also by her interesting life. The book was full of stories (not always very pleasant) she experienced during her life in Lebanon, where she moved after graduation because of her Lebanese husband.
Since the begnnings of my blog I always wanted to write a post on her and now I finally have a concrete motive - when I found out that she would have an autograph signing (of her new book) in my city, I couldn´t believe it! 






Naživo působila velmi mile a na svůj věk neuvěřitelně energicky a vitálně (a to nemluvím o postavě, kterou by jí mohla každá z nás závidět), ale hlavně hrozně normálně. Na každého se usmála a prohodila pár slov. Celkově jsem z ní měla velmi pozitivní dojem.
She was very nice and looked very sprightly, but especially very normal. She always smiled and had a few words for everyone. 





Kniha Jedu dál/The book




Jestli se chcete pokochat nádhernými modely, fotografie jejich návrhů i dalších prací najdete na blanka.com, já se jdu zatím začíst do nové knihy :)
If you want to enjoy her beautiful gowns and other pictures try her site blanka.com, meanwhile I´m going to read my new book. :)


Elle ღ

8 comments:

  1. Lovely blog! I am following you now on Facebook and Blogloving! <3<3

    ReplyDelete
  2. wow this woman is amazing dear thanks for sharing this her dresses are like wow wow splendid so happy to read this I gonna be google her amazing dresses and creation wow I'm speechless dear

    ReplyDelete
  3. krásně napsané,krásné fotky,prostě dokonalý článek! ♥

    ReplyDelete
  4. Skvělý článek a krásné fotky. Ona je opravdu úžasná, akorát mi přijde, že má až moc vyhlazený obličej...

    ReplyDelete
  5. Taky jsem tam včera byla :D Super ženská!

    ReplyDelete
  6. I love the pictures in the book! Great post!

    -Ly

    http://www.lyzhang.com

    ReplyDelete
  7. Veronique: jo, to bylo první, co mě napadlo, když jsem ji uviděla... ale tak má zase jiné přednosti :)

    ReplyDelete