03/05/2011

Postcrossing

Patřím mezi ty, co moc rádi najdou ve schránce opravdový dopis nebo pohled, což už je v dnešní době internetu poměrně vzácné. Proto, když jsem narazila na postcrossing, jsem neváhala se do tohoto projektu zapojit.
I´m really ethusiastic everytime I find a real letter or postcard in my mailbox. Unfortunately that´s quite rare in the times of internet. So, when I came across postcrossing I didn´t hesitate to participate in this project.

A jak to celé funguje? Začnete tím, že si na stránce postcrossing.com vyplníte profil - nejprve svou adresu a pak taky můžete napsat něco o sobě, co máte rádi, jaké pohledy byste chtěli dostat, a podobně. Pak už si jenom zažádáte o adresu a bude vám náhodně přidělený profil nějakého dalšího uživatele, kterému pošlete pohled. A pak už jenom čekáte, až se vám ve schránce objeví ten váš :) Obecně by to mělo fungovat tak, že kolik pohledů pošlete, tolik dostanete.
And how does it function? First you have to visit postrossing.com and fill in your profile - your address and something about you, what do you like, what kind of postcards would you like to receive and so on. Then you request an address and the system randomly assigns you a profile of some other member, to which you send a postcard. After that you only wait for your own postcard in your mailbox :) Generally you should receive as much postcards as you have sent.  




V profilu je (kromě nejrůznějších statistických údajů) taky hezky graficky znázorněná celá vaše postcrossingová aktivita,  zastoupení jednotlivých zemí nebo mapka zobrazující putování vašich pohlednic.
In your profile is (besides various statistical figures) nicely shown your postcrossing activity, representation of individual countries or maps showing the travelling of your postcards.

source: postcrossing.com

source: postcrossing.com

source: postcrossing.com

Nejvíc mě na tom baví to očekávání, odkud mi přijde další pohled. A taky je zajímavé se tímto způsobem dostat do kontaktu s lidmi ze všech koutů světa. 
Above all I enjoy not knowing from which country will be my next postcard. And it´s very interesting to "get in touch" in this way with people from all over the world.






Tak co, vyzkoušíte? :)
So, will you try??


Elle 

19 comments:

  1. Vyzerá to rozhodne zaujímavo, idem to omrknúť :) vďaka za tip! :)

    ReplyDelete
  2. téda to je super nápad, že to jako někdo vymyslel a díky moc tobě, že jsi o tom informovala. taky miluji klasickou poštu. já se určitě zapojím!

    ReplyDelete
  3. To je dokonalé! O tom jsem ještě neslyšela!:) Hned to omrknu, děkuju za typ!:)))

    ReplyDelete
  4. jé, to je fakt dobrej nápad a je to zajímavý! :) já taky ráda dostávám pohledy a dopisy,jako malá jsem si furt s někým psala,ted už jen mailuju,nooo:-(

    ReplyDelete
  5. Vypadá to skvěle, jen by mě zajímalo, jak je to právě ošetřený...kdokoliv se může dozvědět tvojí přesnou adresu, jsem šťoural já vím. Mě se to jako nápad líbí moc, jen to podle mě nese docela rizika :)

    ReplyDelete
  6. du-courage: kdokoliv úplně ne, v profilu ji napsanou nemáš, dostane ji přímo jenom ten, kdo ti má pohled poslat. Ale je fakt, že nikdy nevíš, kdo to bude...

    ReplyDelete
  7. Právě, právě :) Asi jsem trochu paranoidní, ale stejně :-D

    ReplyDelete
  8. Hned po státnicích do toho půjdu, skvělej způsob, jak si oprášit angličtinu... :D

    ReplyDelete
  9. Jedna technická... jak je to teď s poštou ? Zaslechla sem něco, že sou nový známky do ciziny... nebo můžu použít klasické dvě za 10,- ? :D A stačí po Evropě za 20,- ? :D Mám napsaný první pohled do Běloruska... :D

    ReplyDelete
  10. tak to je vazne super o tom som nepocula!

    ReplyDelete
  11. este som o tom nepocula, ale myslim, ze to ma vacsi zmysel ako zvycajne reatzaky, ktore rozhodne nemusim, a aspon ti doma pribudene par zahranicnych pohladnic, ci listov, super myslienka:)

    ReplyDelete
  12. Ivet: já posílám normálně 2 za 10 Kč (nedávno se to zdražovalo z 18 na 20) po celém světě... a zatím to vždycky přišlo ;)

    ReplyDelete
  13. Já vím akorát, že sou známky s písmenkama a že je rozdíl mezi Evropou a zámořím... kdybych posílala dál, tak se ještě zeptám, od přítele rodina dělá na České poště... ale tohle je akutní.. chci poslat pohled ještě dnes... :D

    ReplyDelete
  14. to je super nápad :)

    já pohledy posílám moc ráda, škoda, že okolí to zavtrzele považuje za zastaralé a tak je posílám sama - ale omrzet mě to nehodlá :D stejně tak i přání k vánocům, smska nebo email mi přijdou tak strašně nudné a nezajímavé ...

    ReplyDelete
  15. Hrozně se mi to líbí, přidala jsem se před třemi týdny a jsem zvědavá, kdy i já dostanu první pohled. Touto dobou už určitě bude na cestě. :)

    ReplyDelete