Takže konečně mám pro vás slibovaný recept na makrónky. Pokud to s jejich přípravou myslíte opravdu vážně (právě jsem ve fázi, kdy bych vás z toho byla ochotná i zrazovat), tak se přečtěte všechny články (včetně komentářů!) o macarons u Lucky na blogu. Má tam spoustu užitečných rad a tipů, a určitě tak získáte dostatek informací pro první pokus.
Jen bych chtěla pro jistotu vyzvednout pár důležitých kroků, které jsou v receptech několikrát zmíněné a určitě je potřeba je dodržet:
- pokud mouku děláte přímo z mandlí, musíte je namlít opravdu na jemno, nejlépe ještě prosít!
- důležité je nepřešlehat bílky!
- makrónky se musí před pečením nechat zaschnout, já je nechávám "odpočinout" klidně i hodinu
- jen takové malé doporučení (pokud to vydržíte): naplněné makrónky jsou mnohem lepší na druhý den, jsou křehčí a chutě se lépe propojí
Mandlová mouka smíchaná s cukrem |
Vyšlehané bílky by měly mít konzistenci pěny na holení |
Ideálně by měli mít makrónky stejnou velikost a tvar... :D |
V tuto chvíli je mým největším problémem (pokud pominu tvar a stejnou velikost, to se časem doladí) správně odhadnout čas a teplotu pečení. První várku jsem pekla na 120 °C (v horkovzdušné troubě), ale ani po 20 minutách makrónky ještě nebyly dopečené. Na 140 °C mi skoro všechny popraskaly... Příště možná zkusím zvýšit teplotu, ale vypnout "horkovzduch".
Samotná chuť makrónků závisí především na náplni. Už jsem jich pár vyzkoušela a další mám ještě v plánu, takže o nich článek až příště :)
So, here is the macarons recipe. I´m not sure if I´m the right person to give you tips and advices now, because I´m just in the stage of light desperation. Anyway, you can find a recipe on this site. But I´m going to try it againg and again. I really want to have PERFECT macarons. I´m already satisfied with the taste (they are really yummy!), but my biggest problem now (except the shape, it will improve with time) is to estimate the right time and temperater of baking.
The taste is mainly given by the filling. I´ve already tried some and I´m planning to try more, so next recipe post will be on the macarons filling :)
Pokus 1 a 2, vybrala jsem jedny z mála, které se daly vyfotit :D
First and second try, I obviously chose those which were worth showing :D
Jestli se taky odhodláte makrónky vyzkoušet, budu ráda za všechny vaše postřehy.
If you decide to try macrons, too, I´ll welcome all your ideas.
Mňaaam! Vypadá to skvěle! :)
ReplyDeletepááááááni, vypadají opravdu dobře!!! ale nevím, jestli bych si troufla :-D
ReplyDeleteKrásné jsou!!! :-)
ReplyDeleteMám alergii na veškeré ořech takže i mandle:(
ReplyDeletemnam!!! i hned jak budu moct jdu na ně :D =)
ReplyDeleteMnham. I really love macrons. I wish I was a good enough to cook those pieces of heaven, ahahahah
ReplyDeleteXoXo
Dakujem pekne za recept! :) posielam pozdrav
ReplyDeletehttp://stylishfox.blogspot.com/
Ahoj, po tvém prvním článku jsi mě inspirovala k jejich upečení. Vygooglovala jsem 2 recepty a oba dva skončily fiaskem. Jediný co se mi povedlo byla náplň, ta byla opravdu luxusní a pojídala jsem ji jen tak!:-) Určitě vyzkouším ještě Tvůj recept, protože vypadají skutečně znamenitě!
ReplyDeleteI've heard that macaroons are one of the most difficult things to bake! i am so impressed, yours came out amazing!!
ReplyDeletehttp://missmollyfashions.blogspot.com/
Looks sooooo good - now I must have some! Hello from Helsinki!
ReplyDeletexxx
E
http://dragonflyelisabeth.blogspot.com/
these look beyond amazing. thank you so much for sharing. i'm definitely going to give it a go this weekend. super glad I came across your blog. totally following. If you get second, I'd love if you'd check out mine. It's all about the adventures of a east coast girl turned LA stylist. thanks, love. xo
ReplyDeletewww.fashboulevard.blogspot.com
How brave are you!!! I am a champion macaron eater :) but I haven't had the courage to make them. You have given me inspiration to try. Thanks so much!
ReplyDeleteJééé ty jsi ale šikulka! Vypadají úžasně! Hned bych si dala! :)
ReplyDelete