27/11/2011

Recipe: 5 macarons fillings

Jak jsem slíbila, na dnešek jsem nachystala rovnou 5 receptů na náplně do makrónků (použít je můžete samozřejmě i jinam).
As I promised I prepared for today 5 macarons filling recipes (you can of course use them also for other desserts).





1. Čokoládová ganache/Dark-chocolate ganache


100 g hořké čokolády/100 g dark chocolate
100 g smetany (33%)/100 g heavy cream

Smetanu zahřejte a pak v ní rozpusťte na kousky nalámanou čokoládu. Nechejte vychladit a můžete plnit. Tato náplň není skoro vůbec sladká, ale to mi vyhovuje, protože se to dobře vyváží se skořápkami makrónků, které jsou sladké dost. Jestli máte ale raději sladší, stačí přidat trochu cukru. Tato náplň je nejjednodušší a zároveň mi i nejvíc chutná. Je to ale i skvělý základ pro další vylepšení (viz poslední recept).
Heat the cream, add the pieces of chocolate and whisk until smooth. Allow the ganache to cool before filling. This filling is not very sweet, which is perfect for me, because the shells are already sweet enough. But if you like sweeter desserts, you can simply add sugar. This filling is the easiest one and at the same time my favourite. It´s also a perfect base for other variations (see the last recipe).



2. Ganache z bílé čokolády s pistáciemi/White-chocolate ganache with pistachio


100 g bílé čokolády/100 g white chocolate
100 g smetany (33%)/100 g heavy cream
15 g (nebo podle chutí) pomletých pistácií/15 g (or to taste) ground pistachios

Postup je stejný jako u předešlého receptu, jen nakonec (ještě před vychladnutím) přidáte pomleté pistácie. Tato náplň je naopak díky bílé čokoládě hodně sladká.
The process is the same as the previous one, just at the end (but before cooling) add ground pistachios. This filling is on the contrary very sweet.



3. Máslovo-karamelová s mořskou solí/Salty caramel filling


100 g smetany (33%)/100 g heavy cream
140 g (třtinového) cukru/140 g (cane) sugar
140 g másla/140 g butter
4 g mořské soli/4 g sea salt

Nasypte cukr do menšího kastrůlku a nechejte zkaramelizovat, až bude mít zlatavou barvu. Pozor, musíte stále míchat, jinak se cukr připálí! Mezitím si ohřejte smetanu, ve které rozpusťte sůl. Až bude smetana skoro vřít, vlijte ji do karamelu (pozor, prská!) a míchejte, až se vám všechny složky spojí. Pak nechejte chvíli vychladnout a v mixéru smíchejte s máslem. Po úplném vychladnutí můžete plnit. Příprava je sice trochu složitější, ale určitě doporučuji zkusit - výsledná sladko-slaná chuť je opravdu jedinečná!
Stir sugar in small pan over medium heat until sugar dissolves (turns golden). You have to stir constantly otherwise it burns! Meanwhile heat cream and dissolve salt in it. When cream is almost boiling, pour it over caramel and stir until smooth. Allow mixture to cool a bit and mix in butter. Leave it to cool completely and fill. The preparation is a bit more complicated but I definitely recommend to try it - final salty-sweet taste is really unique!



4. Máslový krém s vanilkou/Vanilla buttercream


40 g másla/40 g butter (softened)
60 g moučkového cukru/60 g icing sugar
20 g vanilkového cukru/20 g vanilla sugar
1 polévková lžíce mléka/1 table spoon of milk
vanilkové aroma/vanilla flavour

Máslo nechte rozměknout, vanilkový cukr rozpusťte v mléce a nakonec všechno smíchejte ručním mixérem, až vznikne hladká směs.
Leave vanilla sugar to dissolve in the milk and then mix everything with hand blender until smooth.



5. Čokoládová ganache s mátou a mořskou solí/Salty-mint chocolate ganache


čokoládová ganache (z prvního receptu)/chocolate ganache (see the first recipe)
lístky máty/mint leaves
mořská sůl/sea salt

Naneste čokoládovou ganache na makrónek, položte na ni mátový lístek, posolte (doporučuji zrníčka soli rozdrtit nebo použít jemnější) a nakonec přiklopte druhou půlkou skořápky. Nechejte odpočinout do druhého dne, lístek máty se jako kdyby "rozpustí" a zůstane jen mátová příchuť. K tomuto receptu jsem byla trochu nedůvěřivá, ale nakonec mě velmi mile překvapil. Vyzkoušejte a uvidíte.
Spread the chocolate ganache on macaron shell, place mint leaf, add salt (I recommend to crush the grains or use finer salt) and finally cover with the other shell. Leave it overnight, the mint leaf "dissolves" and remains only a mint flavour. I was a bit distrustful of this recipe but it surprised me a lot. Just try and you´ll see.



Jako náplň můžete použít klidně i marmeládu (právě takové byly původní makrónky). Já se chystám vyzkoušet ještě další, například s bylinkami. Budu ráda za každý další tip :) A jestli vyzkoušíte některou z těchto náplní, tak mi určitě napište, jak vám chutnala!
You can use jam as well (the original macarons were filled with jam). I want to try more fillings, for example with different herbs. Any tips are welcomed :) And if you try some of these fillings, leave me a comment with your opinion!

PS - recept na makrónky tady.
PS - macarons recipe here.

Elle ღ

20 comments:

  1. Wow! Looks so yummy.. Oh... We should try your recipe.. Thanks for sharing this..

    Much love from the SABO SKIRT girls!
    SHOP: www.saboskirt.com
    BLOG: www.saboskirt.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. i love macarons! they're so yummy! :D
    http://spliffedcookies.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. vyzkouším :) (probíhá u mě giveaway)

    ReplyDelete
  4. Amazing blog! be sure i'll try this recipe later
    Love,
    Anca from http://16andahalf.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. these look so good! definitely going to try this recipe!
    xx sylvie

    http://legoldenrose.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. those look delicious!! Thank you for sharing the recipe!

    -V

    http://stylishlyme.com

    ReplyDelete
  7. yummie! I want all of them :D
    X

    ReplyDelete
  8. Mňam, vypadá to kouzelně :)

    ReplyDelete
  9. Looks so good!


    http://thefashioninbox.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Mňaam! ) Ale já monetálně se snažím něco shodit a určitě bych neodolala alespoň ochutnat. ;)

    ReplyDelete
  11. Hi! the macarons you made seems delicious! I like your blog! I'm an italian girl and I saw you like Italy! Go see my blog and follow me if you like it! :)
    Kiss

    ReplyDelete
  12. your cookies look really good, I love this blog is so interesting!! I follow you

    look my blog and follow me if you want!!

    www.missioncoolhunter.com

    ReplyDelete
  13. hmm yumm this looks so good!

    ReplyDelete
  14. are u kidding me!!! yummy!

    http://giaa-fashion.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. you're quite a chef to make those! Great inspiration for me)

    http://acupofmary.blogspot.com/
    XOXO,Mary

    ReplyDelete
  16. I really love chocolate :D

    http://dressedcrisis.blogspot.com/

    ReplyDelete